Modifiye Sinüs ve Tam Sinüs Arasındaki Farklar Nelerdir?

Modifiye Sinüs ve Tam Sinüs Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hangisi daha iyi: değiştirilmiş sinüs dalgası mı yoksa saf sinüs dalgası invertör mü?

Güneş invertörleri, her güneş enerjisi kurulumunun önemli bir bileşenidir. İnvertörler, güneş panellerinizden üretilen ve Akünüzde depolanan gücü DC'den AC gücüne çevirir. Dizüstü bilgisayarlardan mikrodalga fırınlara kadar evinizde veya karavanınızda bulunan ortak cihazlara güç sağlamak için bir invertör gereklidir. İnvertör alışverişi yaparken, iki ana tip olduğunu hemen göreceksiniz: modifiye sinüs dalgalı invertörler ve saf sinüs dalgalı tam sinüs invertörler. Bu invertörler arasındaki farkları, nelere güç sağlayabileceklerini ve kurulumunuzda kullanmanız için en iyi invertörün ne olabileceğini inceleyelim.

Solar invertör nedir?

İnvertörler, fotovoltaik sistem ile sisteminizden enerji çeken cihazlar arasında ağ geçidi görevi görür. Güneş panellerinizden gelen doğru akım (DC) çıkışını, tüm ticari cihazların kullandığı standart olan alternatif akıma (AC) dönüştürürler.

Güneş enerjisi kurulumum için neden bir invertöre ihtiyacım var?

Solar invertörler, solar kurulumunuzun önemli bir bileşenidir. Evinizdeki çoğu cihaz AC enerjisi kullanır, bu nedenle panelleriniz (DC) için üretilen enerjinin dönüştürülmesi gerekir. İnvertörler DC'yi AC'ye dönüştürür. Voltajı da değiştirirler. Güneş panelleriniz güneş ışığını toplayıp enerjiye dönüştürdükten sonra, şarj kontrolörleri ve invertörler aracılığıyla gönderilir. İnvertörler bu gücü AC enerjisine dönüştürür. Bu noktada, cihazlarınızı fişe takabilecek ve bu enerjiyi kullanmaya başlayabileceksiniz.

Saf Sinüs Dalgalı invertör nedir?

Saf sinüs dalgası invertörleri, sinüs dalgaları şeklinde çıkış voltajı verir. Yardımcı programlar ayrıca sinüs dalgası çıkışı sağlar. Bu nedenle, şebekeye bağlanacaksanız saf sinüs dalgalı invertörlere her zaman ihtiyaç duyulur. Tipik olarak, hassas ekipman, daha yeni TV'ler, CFL ampuller ve AC motorlu cihazlar (mikrodalgalar ve buzdolapları) için saf sinüs dalgalı invertörlere ihtiyacınız olacaktır.

Saf sinüs dalgalı invertörler, cihazları ve elektronik cihazları parazitsiz çalıştırmak için daha temiz, daha düzgün, daha sessiz ve daha güvenilir elektrik üretme yeteneğine sahiptir.

 

Değiştirilmiş Sinüs Dalgalı invertör nedir?

Modifiye sinüs dalgalı invertör nedir? Saf sinüs dalgalı eviricilerde, evirici tarafından üretilen AC güç, gerçek sinüs dalgasına çok yakındır. Modifiye edilmiş sinüs dalgalı eviricilerde, polarite aniden pozitiften negatife geçer. Dalgaya bakıldığında, polaritenin ileri geri döndürüldüğü bir merdiven basamağı, kare bir deseni vardır. Bu dalgalı dalga, daha hassas, hassas ekipmanı olumsuz etkileyebilir. CPAP makinesi gibi güç sağlamanız gereken tıbbi ekipmanınız varsa, değiştirilmiş bir sinüs dalgalı invertör kullanamazsınız. Ek olarak, çoğu durumda, değiştirilmiş bir sinüs dalgalı invertöre bağlı cihazlardan bir uğultu duyacaksınız. Saf sinüs dalgasını ve kare dalgayı (sinüs dalgaya karşı kare dalga) karşılaştırmanız gerekirse, basit cevap, saf sinüs dalgasının güvenlik, çalışma verimliliği ve uyumluluk açısından kare dalgadan daha iyidir.

 

Değiştirilmiş Bir Sinüs Dalgalı invertörü İle Ne Çalıştırabilirim?

Modifiye sinüs dalgalı invertörler, hassas elektronikler olmadan basit sistemlerde kullanılabilir. AC motor yoksa ve hassas bir tıbbi ekipman yoksa, sorun olmayabilir. Eski tüplü televizyonlar, su pompaları ve telefon şarj cihazları genellikle değiştirilmiş bir sinüs dalgalı invertörle sorunsuz çalışır.

AC motor kullanan buzdolapları, mikrodalga fırınlar ve kompresörler gibi cihazlar, değiştirilmiş bir sinüs dalgalı invertörde verimli çalışmaz. Bazı florasan lambalar da o kadar parlak çalışmaz ve bazıları vızıldayabilir veya uğultulu sesler çıkarabilir.

Çalıştırmak için saf sinüs dalgalı bir güç çeviriciye neye ihtiyacım var?

  • AC motorlu cihazlar: Mikrodalgalar ve buzdolapları
  • Nemlendiricili CPAP makineleri gibi tıbbi ekipman
  • hassas elektronik
  • lazer yazıcılar
  • Daha yeni TV'ler
  • Elektronik zamanlayıcılı veya dijital saatli cihazlar

Bazıları, saf sinüs dalgalı bir güç çevirici kullanmamanın dizüstü bilgisayarınızın pilinin ömrünü kısaltacağını iddia etse de, dizüstü bilgisayarınız değiştirilmiş bir sinüs dalgalı invertörle iyi durumda olabilir.

 

Hangi boyutta invertöre ihtiyacım var (sinüs dalgası veya kare dalga)?

Solar invertörler çeşitli boyutlarda gelir. İnvertörler, tıpkı güneş panelleri gibi watt cinsinden derecelendirilir. Solar invertörünüz panellerden gelen DC elektriği dönüştürdüğünden, solar invertörünüzün güneş dizinizin ürettiği tüm gücü kullanma kapasitesine sahip olması gerekir.

Genel bir kural olarak, invertörünüzün boyutu, güneş paneli sisteminizin DC derecesine benzer olmalıdır. Bu nedenle, 3000 watt'lık bir sistem kuruyorsanız, yaklaşık 3000 W'lık bir invertör satın almalısınız.

Modifiye sinüs dalgalı invertörü şebekeden bağımsız sistemle kullanabilir miyim? Izgara bağlantı sistemi?

Şebekeden bağımsız bir güneş enerjisi sistemiyle değiştirilmiş bir sinüs dalgalı invertör kullanabilir miyim? Şebekeye bağlanacaksanız saf sinüs dalgalı bir güç çeviriciye ihtiyacınız olacak. Bunun nedeni, kamu hizmetlerinin saf sinüs dalgaları şeklinde enerji sağlamasıdır. Bununla birlikte, şebekeden ayrı kalıyorsanız, basit cihazlarınızı çalıştırmak için kesinlikle değiştirilmiş bir sinüs dalgalı invertör kullanabilirsiniz.

 

Solar İnvertörler Nasıl Çalışır?

İnvertörler, PV sistemi ile panelden enerji çeken cihazlar arasında ağ geçidi görevi görür. Genel olarak, tüm solar invertörler aynı temel göreve sahiptir.

Panelden gelen DC (doğru akım) çıkışını AC (alternatif akım) olarak değiştirirler.

Çoğu ev aleti AC enerjisi kullanır, bu nedenle panelleriniz (DC) için üretilen enerjinin dönüştürülmesi gerekir. DC'yi AC'ye dönüştürmenin yanı sıra, solar invertörler voltajı da değiştirebilir.

Güneş panelleri ve invertörler birlikte nasıl çalışır? İlk olarak, güneş paneli güneş ışığını toplar ve enerjiye dönüştürür. Bu daha sonra solar şarj kontroller  ve invertörler aracılığıyla gönderilecektir.

Evirici bu gücü AC enerjisine çevirecektir. Oradan, ister evde ister dışarıda olun, cihazlarınızı fişe takabilir ve onlardan yararlanabilirsiniz.

Aslında güneş paneliniz için seçebileceğiniz üç solar invertör modeli var. 

Her biri biraz farklı çalışır ve bunlardan biri saf sinüs dalgasıdır. Geri kalanı, belirtildiği gibi değiştirilmiş ve kare dalgadır.

Not : Yalnızca saf ve modifiye sinüs dalgalı inverterler arasındaki farklara odaklanacağız.

Saf ve Modifiye Sinüs İnverter

Bu invertörlerin her ikisi de DC'yi pillerden yaklaşık bir AC kaynağına dönüştürür. Ancak avantajların yanı sıra benzersiz özellikler de sunan önemli ödünleşimleri var.

Saf ve değiştirilmiş sinüs dalgalı invertör arasında üç ana fark vardır:

  • Maliyet
  • Yeterlik
  • Parazit yapmak

1. Maliyet ve verimlilik

Maliyet söz konusu olduğunda, değiştirilmiş sinüs dalgalarının daha az bileşenle üretilmesi daha kolaydır. Bu onları saf muadillerinden daha ucuz hale getirir.

Saf sinüs dalgasının üretilmesi daha pahalı olabilir, bu nedenle biraz maliyetli olabilir. Ancak daha verimli güç ve minimum parazit sağlar.

Modifiye edilmiş verimliliğe gelince, saf olandan daha küçük dalga gücü üretir. %30'a kadar daha fazla güç kullanır ve tam kapasitede çalışamaz. Bu, aşırı atık ısının birikmesine neden olarak sisteme uzun vadede zarar verebilir.

2. Girişim

Saf sinüs dalgasının çıkış voltajı dalga biçimi çok düşük harmonik bozulmaya sahiptir. Buna karşılık, değiştirildiğinde, saatlere ve ses cihazlarına güç verilirken parazite neden olabilir.

örneğin, çalışma sırasında vızıltı sesi çıkaran bir radyo.

Saf Sinüs İnverterlerini Tanımlama

Saf bir sinüs dalgalı invertör çıkış gerilimi, sinüs dalgaları şeklinde gelir. Bir sinüs dalgasında, voltaj değişen bir frekansla düzgün bir şekilde yükselir ve düşer.

Daha sonra 0 voltu geçtiğinde polaritesini anında değiştirir. Evdeki güce eşit veya ondan daha iyi güç üretir. Bu, en hassas elektronikleri bile korur.

Genel olarak, saf sinüs dalgalı invertörler, aşağıdakiler gibi ev aletleri ve cihazlar için idealdir:

  • Dijital mikrodalgalar
  • televizyonlar
  • buzdolapları
  • Dizüstü bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazlar
  • AC motorlu ve elektronik zamanlayıcılı veya dijital saatli cihazlar
  • Nemlendiricili CPAP makineleri gibi tıbbi ekipman
  • lazer yazıcılar
  • Daha yeni TV'ler

Ayrıca daha temiz, daha pürüzsüz, daha sessiz ve daha güvenilir elektrik üretirler. Özellikle elektronik aksamı parazit olmadan çalıştırmak istiyorsanız, sahip olunması gereken harika özellikler.

Değiştirilmiş Sinüs İnvertörlerini Tanımlama

Saf sinüs dalgasında, evirici tarafından üretilen AC gücü, gerçek sinüs dalgasına çok yakındır. Modifiye sinüs dalgasında ise polarite pozitiften negatife değişir.

Dalganın, polaritenin ileri geri gittiği bir merdiven basamağı ve kare modeli vardır. Dalgalı bir dalganın hassas ekipmanı olumsuz etkileyebileceğini unutmayın.

Şimdi bir CPAP makinesi gibi çalıştırmanız gereken tıbbi ekipmanınız olduğunu varsayalım. Değiştirilmiş bir sinüs dalgalı invertör kullanılması tavsiye edilmez.

Bu tür bir sinüs şarap invertörü, basit sistemlerde kullanılabilir. Hassas bir tıbbi ekipman parçasında görebileceğiniz gibi AC motor yoksa modifiye edilmiş bir invertör kullanabilirsiniz. Eski tüplü TV'ler, su pompaları ve telefon şarj cihazları da genellikle bu invertörle iyi çalışır.

Not : Elektriksel polarite, bir elektrik devresindeki akımın akış yönüdür. İki tür kutup vardır: pozitif (+) ve negatif (-).

 

Tüm Tam Sinüs İnverterlerimizi Sitemizden Ziyaret Edebilirsiniz.

Tüm Modifiye Sinüs İnverterlerimizi Sitemizden Ziyaret Edebilirsiniz.

Tüm Tam Sinüs Şarjlı Ups İnverterlerimizi Sitemizden Ziyaret Edebilirsiniz.

Tüm İnverter Modellerimizi Sitemizden Ziyaret Edebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Yazılarımız : 

PWM ve MPPT Solar Şarj Kontrol Cihazları Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

 

 

 

 

Etiketler: İnverter,Tam Sinüs İnverter,Modifiye Sinüs İnverter
Mayıs 09, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR